Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Heeg, palingdorp met allure

Door de ideale ligging aan het Heegermeer en de Fluessen is dit aloude palingdorp uitgegroeid tot één van de grootste en populairste watersportplaatsen in Friesland. Wilt u ’s avonds gezellig uit? In Heeg is dat geen enkel probleem met zijn uitstekende restaurants, eethuisjes en terrasjes.

U kunt met de boot in de oude dorpskern liggen of in de royale buitenhaven de Heegerwal. Deze haven is voorzien van ruime sanitaire voorzieningen.

Toerist Informatie Friese Dorpen!

Grou(w)
Heeg
Lemmer
Eernewoude
Woudsend
Joure
Heerenveen
Burgum
Makkum
Langweer
Koudum

Het centrum van Heeg

De gezellige winkelstraat en de verschillende horecagelegen-heden maken Heeg tot wat het graag wil zijn: “een watersportplaats met voor elk wat wils.” Tevens kunt u in Heeg terecht voor uw dagelijkse boodschappen. Welke, tegen geringe kosten, door de lokale jeugd tot aan de steiger van uw schip worden gebracht.

Activiteiten in Heeg

In een bruisend dorp als Heeg zijn met regelmaat grote en kleine evenementen. Heechspanning op Hemelvaartsdag is een begrip. Maar ook Opening Watersportseizoen met braderie en Dekdweil Festival en het Heechsimmerfestival zijn de moeite van het bezoeken waard.

Palingdorp

Palinghandel Slenter door de Harinxmastrjitte en laat uw oog glijden over de prachtige geveltjes van de eeuwenoude pandjes. Heeg genoot vroeger grote bekendheid door de internationale palinghandel. Dwalend langs de waterkant in het oude dorpscentrum is het moeilijk een voorstelling te maken, hoe hier vanaf 1731 tot in de dertiger jaren palingaken af en aan voeren naar Londen. Niet ver van de Tower Bridge, hadden de Friese palingschepen een eeuwenoud privilege. Zij mochten hun schepen gratis op de Theems aan de Dutch Mooring afmeren om hun paling gemakkelijk af te leveren. De palingaken hadden een lengte van ongeveer 18,5 meter. De levende paling zat midscheeps in de bun (grote ruimen), die 15.000 tot 20.000 pond paling kon bevatten. In 2009 is na drie jaar bouwen de nieuwe Palingaak Korneliske Ykes II in de vaart genomen als charterschip voor dagtochten op de Friese binnenwateren en het IJsselmeer.

Geschiedenis

Veel dorpen die u bezoekt is nog steeds te zien dat ze zijn ontstaan als terpdorp. Kijk maar eens naar de Kerken en het zal u opvallen dat deze vaak hoger staan dan de nieuwere bebouwing.

Bekendheid

De Friese dorpen danken hun bekendheid aan het uitgestrekte merengebied. De meeste dorpen zijn door hun ligging aan het water uitgegroeit tot bekende watersport plaatsen als Grou, Heeg, Lemmer en Eernewoude. Zomers zoeken de mensen verkoeling op het water en ’s avonds vertier op de vele terrasjes in de oude dorpjes met gezellige en authentieke dorpskernen.

   Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

De karakteristieke Friese dorpen!

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen