Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Joure

Joure is geen stad, maar is ook al eeuwen geleden het predikaat ‘dorp’ ontgroeid. Joure wordt daarom naar oud-Friese gewoonte een “vlecke” genoemd: een plaats die het midden houdt tussen een dorp en een stad.

Toerist Informatie Friese Dorpen!

Grou(w)
Heeg
Lemmer
Eernewoude
Woudsend
Joure
Heerenveen
Burgum
Makkum
Langweer
Koudum
Het centrum
De gezellige winkelstraat van Joure biedt de bezoeker veel vertier, naast de winkels zijn er ook nog een aantal bezienswaardigheden die u zeker niet moet missen. Voor de innerlijke mens zijn er een aantal gelegenheden om de culinaire lust te stillen.

Van uitbuurt tot hoofdplaats
Hoewel er in Joure veel is veranderd, is ze nog steeds een der fraaiste plaatsen in het zuiden van Fryslân. De vele monumenten en andere bezienswaardigheden bewaren de herinneringen aan een nijver verleden. Want nijver is Joure altijd geweest.

Stedelijke allures
In 1466 kreeg de plaats al het marktrecht. Eerst voor een weekmarkt, maar in 1492 mocht er ook een jaarmarkt komen. Dit werd de befaamde Jouster Merke, die nog steeds elke vierde donderdag van september duizenden mensen op de been brengt.

Een nijver volkje
Deze nijvere vlecke herbergde tal van ambachten. Later kreeg ze vooral bekendheid door de scheepsbouw en de klokkenindustrie. Een beroemd geworden scheepsbouwer is – zoals hij in de volksmond genoemd werd – Eeltsjebaas, die in de negentiende eeuw roemruchte jachten en boeiers bouwde. Deze scheepsbouwers en klokkenmakers trokken op hun beurt weer andere bedrijven aan. Er kwamen meubelmakerijen, die zich bezighielden met het maken van kasten voor de door de klokkenmakers met uiterste precisie vervaardigde uurwerken van de befaamde Jouster stoeltjesklokken en Friese staartklokken. Er verschenen tevens koperslagers om de gewichten van de uurwerken te fabriceren en koperbeslagen aan de scheepswerven of paardentuigen aan de boeren te leveren. In het begin van deze eeuw maakten ook goud- en zilversmederijen in Joure een bloeiperiode door. Veel eerder al, in 1753, had Egbert Douwes met de opening van een winkel in koffie, thee, tabak en koloniale waren de grondslag gelegd voor het huidige Douwe Egberts-concern.

 

   Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

De karakteristieke Friese dorpen!

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.0! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen