Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Bolsward hanzestad met historie

Toerist Informatie Friese 11 Steden!

Leeuwarden
Sneek
IJlst
Sloten
Hindeloopen
Workum
Harlingen
Bolsward
Franeker
Stavoren
Dokkum
Bolsward de stad welke al meer dan 550 jaar stadsrechten heeft, het is een stad die het bekijken zeker waard is. In Bolsward kan men met de boot zeer dicht het stadscentrum van Bolsward naderen. Afmeren aan en bij het Kruiswater of aan één van de grachten is prima mogelijk. Tijdens de zomermaanden is het bijzonder gezellig op en aan de kades.

Het centrum van Bolsward

De kern van de stad wordt gevormd door de Martinikerk. Bolsward heeft een vrij grote middenstand, mede omdat het een regiofunctie heeft in zuid-west Friesland. U vindt er de gewone winkels zoals kledingzaken, kleine warenhuizen maar ook hele leuke aparte winkeltjes.

Geschiedenis

Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (waar de Sint Maartenskerk op staat) dateert van voor het begin van de jaartelling. De Broerekerk, op 8 mei 1980 door brand verwoest en nu als ruïne geconserveerd, is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van de 13e eeuw. Ook uit de middeleeuwen stamt het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden, tegenwoordig bewaard in de Sint Franciscuskerk aan de Dijlakker.

Bolsward kreeg van Filips de Goede in 1455 stadsrechten mede dankzij de redenaar pater Brugman. Bolsward was een van de Hanzesteden.

Het stadhuis van Bolsward dat gebouwd werd rond 1615, staat symbool voor de bloei van de stad in de zeventiende eeuw. Het werd in 1765 vergroot en verfraaid in de rococostijl.
In de tweede helft van de achttiende eeuw liep het inwoneraantal van Bolsward achteruit van 2.878 inwoners in 1748 naar 2.500 inwoners. De plaatselijke textielindustrie had zwaar te lijden onder de buitenlandse concurrentie; de boter- en kaasmarkt van de veepest, die op het Friese platteland woedde.

 Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

De Friese Elfsteden

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen