Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Workum jongste 11 steden stad

Toerist Informatie Friese 11 Steden!

Leeuwarden
Sneek
IJlst
Sloten
Hindeloopen
Workum
Harlingen
Bolsward
Franeker
Stavoren
Dokkum
Workum kenmerkt zich door een lange straat die aan beide zijden is bebouwd. Ooit was dit het water ‘Wymerts’. Schilderachtig weerspiegelen de huisjes op de dijk in het water. Vlakbij de sluis staat scheepswerf De Hoop. Al meer dan drie eeuwen worden hier schepen gebouwd en gerestaureerd.

Centrum  (De Merk)

Merk is het Friese woord voor markt. Vroeger was dit het handelscentrum voor de Workumers. Over de bebouwing van De Merk is goed nagedacht. Het stadhuis, de waag, de kerk en de gebouwen van het vroegere wereldlijke en kerkelijke gezag staan overzichtelijk bij elkaar. Verder staan er herbergen, woningen van kooplieden en belangrijke ambachtslieden.

Workum kent ook een uitgebreide middenstand met o.a. diverse restaurants en cafés , slagerij, supermarkt en diverse bakkers. Workum heeft zelfs zijn eigen kaasmakerij welke zeker het bezoeken waard is.

Bezienswaardigheden

Workum wordt in twee delen gesplitst door de Diepe Dolte die het Zandmeer verbindt met het IJsselmeer. Vanuit het Gaastermeer heet het water eerst de Lange Vliet, dan de Trekwei. Ten noorden van de stad buigt de Trekwei naar het zuidwesten, en vanaf daar heet het water de Diepe Dolte. Langs de Trekwei is een straat met dezelfde naam. Deze buigt iets later ook naar het zuidwesten, en die straat wordt in Workum het Noard en daarna het Súd. Tussen het Noard en het Sûd is de Merk, een plein met een aantal interessante gebouwen. Het voormalige stadhuis is in de loop der jaren uitgebreid, eerst met een extra pand ernaast en in de 20ste eeuw met een grote aanbouw aan de achterkant. Sinds de gemeentelijke herindeling wordt een nieuwe functie voor het gebouw gezocht. Ook aan de Merk staan de waag, waarin de VVV en het Museum Warkums Erfskip is gehuisvest, en de Grote of Sint-Gertrudiskerk, die een losstaande toren heeft. Voor die kerk staat kijkend over het Súd een bronzen beeld van Uffing, een beroemde Workumse monnik.

Over de Diepe Dolte zijn een aantal bruggen. Bij het Súd is een brug met een sluis en een restaurant dat Sluiszicht heet. Het oudste deel is uit 1777 en de laatste restauratie vond plaats in 1978.

Zoals op meer plaatsen langs de voormalige Zuiderzee is ook in Workum kenmerkend aardewerk te vinden. Het Workumer aardewerk is eenvoudig bruin met decoraties in ringeloor-techniek.

 Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

 

De Friese Elfsteden

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen