Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Franeker ster van de Elf Steden

Toerist Informatie Friese 11 Steden!

Leeuwarden
Sneek
IJlst
Sloten
Hindeloopen
Workum
Harlingen
Bolsward
Franeker
Stavoren
Dokkum
De stad Franeker is ‘de ster van de Elf Steden’. Met haar historische binnenstad is Franeker een koopcentrum voor een groot gebied. Groter dan de gemeente zelf. Dat is duidelijk te merken aan omvang, kwaliteit en verscheidenheid aan winkels. Door een herinrichting van het centrum en restauraties is de stad gezelliger geworden en vestigen steeds meer winkels zich in Franeker.

Gelegen aan het van Harixma kanaal

Gelegen aan van Harixma kanaal is Franeker makkelijk te bereiken. Beroemd is de stad door Eise Eisinga, een wolkammer uit Dronrijp. Hij bouwde het nu nog oudste werkende en te bezichtigen planetarium ter wereld in zijn woonkamer in de binnenstad. In juli en augustus is er iedere dinsdag om 14.00 uur en donderdag om 19.30 een stadswandeling. Deze begint bij Museum It Coopmanshûs.

Het centrum van Franeker

Het centrum bestaat uit een ruime variatie aan winkels, oude pandjes welke het bekijken zeker waard zijn en diverse Musea. Tevens heeft Franeker een ruime keus aan restaurants en andere horeca gelegenheden.

Geschiedenis van de PC

De PC is de naam van de kaatswedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Franeker. De afkorting PC verwijst naar de Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij, opgericht in 1853, die sinds 1854 de organisatie van de wedstrijd in handen heeft.

De PC vindt elk jaar plaats op de vijfde woensdag na 1 juli en wordt sinds 1856 gehouden op het Sjûkelân, hét kaatsveld van Franeker. Aan de wedstrijd doen 16 parturen mee die elk bestaan uit drie personen. De PC geldt als de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd van alle kaatswedstrijden die jaarlijks onder auspiciën van de KNKB worden gespeeld.
De beste speler van het winnende partuur wordt uitgeroepen tot koning van de PC. Hij krijgt de zilveren koningsbal omgehangen door de voorzitter van de Permanente Commissie en mag die tot de volgende PC houden.

Het evenement is met afstand de oudste sportklassieker van Nederland. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1854, maar in de loop der tijd kon het vier keer geen doorgang vinden, o.a. door een cholera-epidemie. Het sportfestijn is doordrenkt met oude waarden en tradities die zorgvuldig worden gekoesterd. Zo worden sponsors nog altijd geweerd op het Sjûkelan.

 Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

De Friese Elfsteden

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen