Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

Sneek gezellige waterstad

Toerist Informatie Friese 11 Steden!

Leeuwarden
Sneek
IJlst
Sloten
Hindeloopen
Workum
Harlingen
Bolsward
Franeker
Stavoren
Dokkum
Sneek is internationaal beroemd geworden door het prachtige bouwwerk de Waterpoort (1613). Ooit een onderdeel van de stadsmuren rond de stad. Tegenwoordig is Sneek uitgegroeid tot een gezellige waterstad welke veel te bieden heeft voor de bezoekers.

Geschiedenis

Sneek is ontstaan in de 10e eeuw op een hoger gelegen zandige landtong (Sneek = Ter Snake = op landtong) en is tot ontwikkeling gekomen na de aanleg van de zuidelijke dijk van de Hempolder Scherhem. Daar kruiste deze de vaarweg (in oude documenten Magna Fossa, groot kanaal, genoemd) naar het noorden. Deze vaarweg naar het noorden (Geeuw, Sneeker Oudvaart) was nodig geworden omdat de Middelzee door dichtslibbing verloren was gegaan.

In 1295 vond in Sneek een grote stadsbrand plaats, waarbij een deel van de stad verloren ging. Sneek verkreeg vanaf de 13e eeuw diverse stadsrechten, die in 1456 officieel werden vastgelegd. Sneek werd daarmee een van de Friese elf steden. Dit was tevens het begin van een bloeiperiode als handelsstad die nog tot circa 1550 zou duren. In 1492 werd met de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Van de oude Vestingwerken van Sneek resteren thans nog de Waterpoort en het Bolwerk.

Het centrum

Vanaf de meeste afmeerplaatsen ligt het centrum op ongeveer 5 minuten lopen en de grote supermarkt op 10 minuten loop afstand. Het centrum bestaat verder uit een grote diversiteit aan winkels, zoals kledingzaken, kleine warenhuizen, maar ook ambachtelijke bakkers & slagers.

Grootzand, winkelhart van Sneek

Het Grootzand maakt deel uit van het winkelcentrum van Sneek. U vindt hier een grote variëteit aan winkels. Van kleding tot vlaaienhuis en natuurlijk nog véél meer, er is voor ieder wat wils. Kortom, u vindt het aan het Grootzand!

Musea

In Sneek bevindt zich het Nationaal Modelspoor Museum. Het museum is gevestigd in het stationsgebouw. In de omgeving van het station wordt sinds 2010 gebouwd aan de benodigde gebouwen van de Friese Stoomtrein Maatschappij, die toeristische ritten gaat verzorgen richting Stavoren. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Stoom Stad Sneek.

Het Fries Scheepvaart Museum toont de geschiedenis van de stad Sneek en de ontwikkeling van scheepvaart in de provincie Friesland. Daarnaast toont het de watersport in de 20e en 21e-eeuw.

In de Schutterskamer is de historie van de Sneker schutterij te zien. Hier ligt ook de helm van Grutte Pier.

 Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

 

De Friese Elfsteden

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen