Vakantie planner

First Minute Vaste prijs garantie!
Met een gemiddelde van 9.1 beoordeeld

De Friese Elfsteden

Toerist Informatie Friese Elfsteden!

Leeuwarden
Sneek
IJlst
Sloten
Hindeloopen
Workum
Harlingen
Bolsward
Franeker
Stavoren
Dokkum

Geschiedenis

De Friese elf steden zijn niet de grootste elf plaatsen in Friesland. Dit heeft te maken met het feit dat sommige steden al heel oud zijn en hun stadsrechten ontleenden aan hun internationale handelsfunctie in vroegere tijden. Andere steden zijn onstaan door hun kernfunctie in het platteland, veelal door het verwerven van marktrechten.

Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners. Op grond van hun inwoneraantal kunnen Drachten en Heerenveen ook als steden beschouwd worden.

Bekendheid

De Friese 11 steden hebben hun grootste bekendheid te danken aan de Friese Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht). Vanaf de eerste keer in 1909 is de tocht slechts vijftien maal, veelal onder barre omstandigheden afgelegd door vele duizenden schaatsers. Nu het klimaat veranderd komt de tocht der tochten steeds minder voor, maar toch hebben de Friezen zodra de eerste nachtvorst daar is weer last van “Elfstedenkoorts”.

Friese taal

Binnen Nederland is Friesland de enige provincie met een eigen officiële taal. Veel mensen zijn tweetalig opgevoedt, u moet ook niet raar opkijken als u in een winkel of restaurant in het Fries wordt aangesproken. Op de naamborden in de provincie zult u vaak twee namen zien staan. De Friese en de Nederlandse plaatsnaam. Hieronder een overzicht met de 11 Friese steden namen.

Nederlands: Fries:
Leeuwarden Ljouwert
Sneek Snits
IJlst Drylts
Sloten Sleat
Stavoren Starum
Hindeloopen Hylpen
Workum Warkum
Bolsward Boalsert
Harlingen Harns
Franeker Frjentsjer
Dokkum Dokkum

 Bekijk onze jachten                Vraag nu een brochure aan

Toeristische informatie Friesland

Wij krijgen van onze gasten een gemiddelde beoordeling van 9.1! Bekijk alle beoordelingenBekijk alle beoordelingen